Wintersportblessures voorkomen

wintersport

De fysiotherapeut over wintersporten

Wintersport is heerlijk, maar wel intensief voor je lichaam. Vooral skiën vergt veel van je knieën, ook voor de geoefende wintersporter. Heb je al knieklachten? Bereid je dan extra goed voor. Vraag je fysiotherapeut om advies en ondersteuning.

De fysiotherapeut is de expert in houding & beweging. Hij/zij leert je hoe je verantwoord kunt trainen als voorbereiding op je wintersportvakantie. De training is gericht op het versterken van je spieren en het verbeteren van je stabiliteit en balans. Ook geschikt als je nog geen klachten hebt, maar wel zuinig bent op je lichaam. Snowboarders kunnen bij de fysiotherapeut terecht voor valpreventie.

Vijf tips van de fysiotherapeut

Ga je op wintersportvakantie? Dit zijn de tips van de fysiotherapeut:

Verbeter je conditie en zorg dat je goed uitgerust bent. Ben je niet fit? Dan heb je meer kans op een blessure. Je concentratievermogen is dan minder en de kans dat je valt groter. Je bent minder in balans waardoor je gaat compenseren en daarmee het risico op blessures vergroot. Heb je pijn voor of tijdens het skiën? Doe na afloop rek- en strek oefeningen zodat klachten niet verergeren. Houd je spieren en gewrichten warm en doe na afloop rek- en strek oefeningen. Dat is nodig omdat er door het intensief wintersporten, spanning in je spieren wordt opgebouwd. Rek- en strekoefeningen ontspannen de spieren weer. Eet en drink voldoende. Als spieren te weinig energie krijgen, neemt de kans op blessures toe. Vóór en tijdens het bewegen, leveren koolhydraten energie. Ná afloop zorgen eiwitten voor herstel van je spieren. Neem op tijd je rust en slaap voldoende. Je spieren hebben dit hard nodig om goed te herstellen. Zorg ervoor dat je niet bij één van de honderden mensen hoort die een blessure krijgen tijdens de wintersportvakantie. Bereid je dus goed voor. Vraag de fysiotherapeut om advies en ondersteuning op maat. En geniet van je wintersportvakantie!

bron: www.defysiotherapeut.com