Vingerklachten door WhatsApp

Het gebruik van WhatsApp op de mobiele telefoon levert steeds meer klachten op aan de vingers, hand en pols. Het aantal mensen dat met een pijnlijke hand aanklopt bij een fysio- of gespecialiseerde handtherapeut neemt toe.

WhatsApp is een veelgebruikt communicatieprogramma voor smartphones. De WhatsApp-vinger lijkt de moderne versie van de sms-duim te worden. Het principe is hetzelfde: door steeds dezelfde beweging te herhalen worden bepaalde spieren en gewrichten overbelast. Deze gaan pijn doen; eerst alleen bij herhaling van de beweging, later chronisch. De WhatsApp-vinger en sms-duim kunnen gezien worden als een vorm van RSI.

Overbelasting door smartphone

Rob van Huis, handtherapeut en directeur van zes gespecialiseerde klinieken voor handgewrichtsaandoeningen, vertelt aan de Telegraaf dat er een duidelijk verband is tussen het intensief gebruik van smartphones en de handklachten.

Niet alleen het gebruik van WhatsApp op de smartphone is verantwoordelijk voor de toename in het aantal bezoeken aan de fysiotherapeut. Ook de swipe-techniek, waarbij men over het scherm ‘veegt’ met de wijsvinger, levert klachten op. Verder zijn de bewegingen om in- en uit te zoomen en te scrollen bij constante herhaling een belasting voor de vingers.

Tablets zorgen ook voor problemen

Andere veelgebruikte apparaten met een touchscreen, zoals de iPad, zorgen eveneens voor pijnklachten. Om een WhatsApp-vinger te voorkomen kun je het beste met links én rechts typen, en proberen niet te lang achter elkaar dezelfde bewegingen te maken.

(Bron: De Telegraaf)