Wat zijn myofasciale trigger points ( TP ) nu eigenlijk en hoe kunnen we ze behandelen?
Simpel gesteld hebben we het over een samentrekking van een deel van een spier, wat zich uit in een ” knoop “. Deze ” knoop ” resulteert vaak in lokale drukpijn, maar kan ook pijn op afstand veroorzaken. De therapeut zal eerst door middel van palpatie ( onderzoek ) vaststellen welke spieren de pijn kunnen veroorzaken. TP’s voelen bij onderzoek aan als een lokale verdikking. Door druk zal de patiënt de pijn herkennen. Tevens wordt er door de therapeut gekeken naar de eventuele afname van spierkracht en spierlengte.
Trigger points kunnen ontstaan door acute verkeerde bewegingen of door repeterende beweging en chronische overbelasting. Stress, vermoeidheid en moeilijk te ontspannen spieren zijn ook een mogelijke aanleiding. Tot slot is een combinatie van alle bovenstaande factoren ook nog een optie.
De therapie is er op gericht de myofasciale trigger points te inactiveren. Door de afname van de spierspanning zal de pijn verminderen. Een trigger point behandeling kan bestaan uit:
Aanhoudende druk op het TP
Aanprikken met een acupunctuur naald, het zogenaamde dry needling
Massage in combinatie met spierrekkingen
Het aanspannen en ontspannen van de spier, contract – relax
Warmte of koude applicatie
Rekoefeningen
Houdingsadviezen en houdingsoefeningen
Trigger point behandeling kan zeer effectief zijn in samenwerking met een actieve aanpak van de veroorzakende factoren. In het algemeen staat de duur van de behandeling in relatie tot de duur van de klacht. Anders gezegd: hoe langer de periode tussen het ontstaan van de klachten en het begin van de behandeling, des te groter zal het aantal te verwachten behandelingen zijn.