Fysiotherapie terug in de basisverzekering?

Zorgverzekeraars vinden dat fysiotherapie voor mensen met een chronische aandoening weer volledig vergoed moet worden door de basisverzekering. Dat gaat om mensen die een aandoening hebben die op de chronische lijst staat. Dat schrijft Zorgverzekeraars Nederland (ZN) in een brief aan de Tweede Kamer. 

Huidige situatie: pas vanaf 21e behandeling vergoed

In 2012 is fysiotherapie voor volwassenen uit de basisverzekering geschrapt. Alleen volwassenen met een chronische aandoening krijgen fysiotherapie vanaf de 21e behandeling vergoed. De eerste 20 behandelingen betaal je zelf of kun je met een aanvullende verzekering vergoed krijgen. Voor kinderen wordt fysiotherapie overigens wel volledig vergoed.

Effectiviteit fysiotherapie

Zorgverzekeraars zien dat fysiotherapie helpt bij het voorkomen van een operatie. Bijvoorbeeld door mensen met etalagebenen een looptraining te geven. Etalagebenen zijn opgenomen in de chronische lijst. Omdat mensen de eerste 20 behandelingen zelf moeten betalen, is er een kans dat zij dit niet doen en dat ze uiteindelijk toch geopereerd moeten worden. Op dit moment wordt onderzocht hoe effectief fysiotherapie is bij chronische klachten. In situaties waarin dat het geval is, moet fysiotherapie weer volledig terug naar de basisverzekering, vindt ZN.

bron:weblog Independer