De fitnesstrends van dit moment

De fitnesstrends van dit moment: van thuisfitness tot crossfit

Van vrouwen met een sixpack en mannen met armen zo dik als boomstammen kijken we tegenwoordig niet meer raar op. Wereldwijd zijn mensen meer bezig met wat ze eten en hoe ze eruitzien, en daar speelt de fitnesswereld handig op in.

Fitness trends

Daarom sprak NU.nl met personal trainer Carlos Lens en John van Heel van fitnessopleiding EFAA over de fitnesstrends van dit moment.

“Mensen zijn zich veel bewuster van alles wat er speelt op het gebied van fitness”, vertelt Carlos Lens. “Sommige dingen die ik op het CIOS (Centraal Instituut Opleiding Sportleiders) heb geleerd, zijn allang weer achterhaald.”

“Er komt steeds meer kennis over sporten en gezondheid. Eiwitshakes werden vroeger alleen gedronken door bodybuilders, maar zijn nu heel normaal bij een workout. Verder zijn er betere tools voorhanden voor tijdens het sporten”, aldus Lens.

Thuisfitness

“Dit kan een mooie aanvulling zijn op sporten in de club of met een personal trainer”, vindt John van Heel. “Het is gemakkelijk en hoort helemaal bij deze tijd. Als je de motivatie hebt en er goede instructies worden gegeven, is het voor mensen die alleen thuis willen sporten goed te doen.”

Maar volgens Van Heel ligt er wel een uitdaging, namelijk de motivatie. “Heel veel mensen vinden het een leuk idee, maar dan sta je voor zo’n scherm en aan de andere kant lonkt dan toch dat stukje chocola in de koelkast …”

Ook moeten thuissporters goed naar hun lichaam luisteren. “Als je het alleen doet, heb je natuurlijk geen trainer bij de hand die goed kan inschatten tot welk niveau je kunt gaan. Thuis sporten is dus wel iets blessuregevoeliger“, aldus Van Heel.

“Veel mensen die vroeger Tell Sell-dvd’s kochten of met ochtendprogramma’s op tv meededen met sporten, doen nu aan thuisfitness”, vertelt Lens. “Fitness is volkssport nummer één en alles gebeurt tegenwoordig online. Mensen zijn constant met hun laptop, smartphone of tablet in de weer. Daar speelt de markt op in.”

Lens is zelf aangesloten bij Fitchannel, dat het “Netflix van de gezondheidswereld” wil worden. “Je kunt sporten in je eigen omgeving, op een moment dat jou goed uitkomt. Je krijgt een programma van een bepaald aantal weken, met kookvideo’s erbij.”

Hiit (high intensity interval training)

“Hiermee kun je in korte tijd meer uit je training halen. Bepaalde oefeningen die je normaal in een uur doet, doe je nu in twintig minuten – bijvoorbeeld door kortere pauzes in te lassen tussen de verschillende oefeningen in. Je verbrandt er evenveel of soms nog meer calorieën mee in vergelijking met een ‘normale’ training”, aldus Lens.

“Het moet wel aan je niveau aangepast zijn; het is voor een beginner niet slim om dit te doen. Da’s een aanslag op je hartslag. Maar dat geldt eigenlijk voor elke sport.”

“Je moet hiervoor al redelijk in conditie zijn, een goed uithoudingsvermogen hebben en redelijk belastbaar zijn”, vindt Van Heel.  “Het is echt voor de gevorderde sporter en je moet inderdaad een bepaald niveau hebben voordat je deze training doet.”

Crossfit

“Crossfit bestaat uit vaste structuren en oefeningen die een bepaalde discipline eisen”, vertelt Van Heel. “Je ziet over het algemeen dat crossfitters vaak te snel opbouwen en blessure ontvankelijk zijn. Dus je moet daar erg mee opletten. Bouw het langzaam op en luister goed naar je lijf. Net als bij Hiit is het verstandig om zeker het eerste half jaar onder begeleiding te sporten.”

“Crossfitters zijn wat mij betreft de atleten van de toekomst”, zegt Lens. “Zij moeten alles kunnen: sprinten, roeien, het doen van dead lifts. Het enige nadeel: er is veel ‘ruis’. Veel sportscholen bieden Crossfit aan, willen meeliften op het succes, maar sommigen hebben geen zin om de benodigde licenties te halen, dus noemen ze het anders. De kans bestaat dan dat de lessen van mindere kwaliteit zijn.”

Personal training

“Ik zit al twintig jaar in het vak. Vroeger was het alleen weggelegd voor de rich and famous om een personal trainer in te schakelen, maar nu is het voor iedereen”, vertelt Lens. “Wel is er een wildgroei gaande, en het beroep is niet beschermd. Iedereen kan zich personal trainer noemen, daar hoef je geen bepaalde diploma’s voor  te hebben.”

“Het wordt steeds populairder om met een personal trainer te sporten. Dat heeft ermee te maken dat het wat goedkoper is geworden, maar vooral omdat veel mensen er bewust van zijn dat als je met een personal trainer traint, je echt resultaat boekt”, denkt Van Heel.

“Als je een doel wilt bereiken, je jezelf voorbereidt voor een wedstrijd of een bepaald gewicht voor een bepaalde tijd wilt halen, dan zorgt een personal trainer er wel voor dat jij die discipline vasthoudt. Dat is die stok achter de deur die echt ontzettend veel mensen nodig hebben”, aldus Van Heel.

Bron: NU.nl/Sjan Verhoeven en Meike Kleemans