Beweegtips voor de zomervakantie

De zomervakantie staat weer voor de deur. Maar voordat je van je welverdiende rust en de omgeving kunt genieten moet je er wel eerst naar toe. Dat betekent vaak een lange autorit of vliegreis. En als je dan op je vakantiebestemming bent aangekomen ga je ineens meer wandelen, fietsen of zwemmen. Kortom, aandacht voor je lichamelijke gesteldheid is dus geen overbodige luxe!
Hoe bereid je je dan het beste voor en wat kun je doen tijdens die lange vlucht of rit.
Da’s niet zo moeilijk.  Er zijn tal van simpele oefeningen die je kunt doen, zelfs als je zit.

In de auto
Zit je in de auto dan is de kans groot dat je in een file terecht komt. Niet leuk natuurlijk, maar je kunt dat moment ook gebruiken om wat oefeningen te doen. Je kunt je armen strekken en een paar keer achter je het plafond aanraken. Het stuur kun je gebruiken om je borstspieren aan te spannen.
Gewoon het stuur goed vastpakken en een paar keer naar binnen en buiten duwen en trekken.
Ook je billen kun je oefenen: span ze tegelijkertijd aan of eerst  links of rechts. Als de radio aanstaat kun je het op de maat van die zomerhit doen. Neem in ieder geval na anderhalf of twee uur rijden even 10 minuten rust op een parkeerplaats. Ook daar kun je weer wat rek- en strekoefeningen doen.

Gezin in de auto op vakantie

In het vliegtuig
Zit je in het vliegtuig tijdens een lange vlucht, dan zijn er een paar eenvoudige oefeningen die je kunt doen. Draai met je enkels en duw je voeten een paar keer met de tenen omhoog om je kuitspieren aan te spannen. Leg je ellebogen op de armleuningen waarbij je handen naar voren wijzen. Beweeg je handen om de beurt naar je borst en weer terug. Je hoofd heen weer bewegen van links naar rechts en van achteren naar voren is heel makkelijk. Af en toe een rondje door de gangpaden lopen is ook niet verkeerd.

Wandelen en fietsen
Als je weet dat je op je vakantiebestemming wilt gaan wandelen of een paar fietstochten wilt maken, doe dat dan ook al een paar keer thuis. Je voelt direct of er dan pijntjes zijn waar je eventueel wat aan kunt doen. Ook weet je dan of je schoenen geschikt zijn voor het te verwachten loopwerk of dat je achterwerk het langdurig zitten op het fietszadel volhoudt. Het geldt ook voor zwemmen. Ga alvast eens een paar baantjes trekken in het zwembad. Je weet dan meteen waar ‘staat’ met je drijfvermogen.

bron:www.defysiotherapeut.com